TÖMEGIR

John Boyne: A ​csíkos pizsamás fiú

Bruno egy kilenc éves német kisfiú, aki Berlinben él a szüleivel és idegesítő nővérével. Az apjához, aki katona, egyszercsak fontos vendég érkezik – a Führer jön hozzájuk vacsorára, és a kisfiú élete fenekestül felfordul.

könyvborító

Pár nap múlva már csomagolnak, és költöznek Auschwitzba, egy sokkal kisebb házba, mint ahol eddig éltek, egy sivár vidékre. Az ablakból egy kerítés látszik, mögötte zord épületek, a kerítésen belül pedig csíkos pizsamás emberek. Bruno rettentően unatkozik, nincs kivel játszania, nincs mit csinálnia. Egyszer aztán felfedezőútra indul a kerítés mentén, és hosszú gyaloglás után egy kisfiút talál a kerítés túloldalán. A fiú annyi idős, mint ő, Smuelnak hívják, rettentő sovány, és ő is csíkos pizsamát hord. Bruno megkedveli a fiút, amikor csak tud, meglátogatja, visz neki egy kis kenyeret – ami nem fogy el út közben, mert hosszú az út – és mesélnek egymásnak az életükről. Egy nap aztán kalandot terveznek, a kerítésen ugyanis van egy aprócska rés, amin egy ilyen kicsi fiú átcsusszanhat…

A könyv ifjúsági regénynek számít, de nem is tudom, hogy milyen korosztálynak szánta az író. A főszereplő naiv és buta, olyan érzésem volt, mintha a szerző hülyének nézné a kilenc éves gyerekeket. Olyan stílusban lett megírva az egész, minta egész kicsiknek készült volna, viszont sokszor van a kicsik számára bonyolult kifejezés, sokszor csak sejteti a történetet, ki nem mondja a dolgokat – és persze a téma sem éppen kisebbeknek való. Tizenéveseknek szánta volna? Ahhoz viszont rendkívül dedós az írásmód és buta az egész történet. Kinek készült akkor ez a tanmese? És végül mi lett a tanulság? El sem tudom képzelni, miért lett ilyen híres és felkapott ez a könyv, hogy még film is készült belőle (talán elég volt hozzá a történelmi téma?).

Konklúzióként őszintén nem ajánlom ezt az ifjúságnak a fentebb leírtak miatt, talán akkor már inkább idősebb korban, mert az ötlet jó, a történelem fontos (és gyerek-szemszögből ritkán van ábrázolva), a könyv pedig kellően rövid ahhoz, hogy akár pár óra alatt is le lehessen tudni.

― könyvesbolt ―