TÖMEGIR

Paulo Coelho: Veronika ​meg akar halni

Paulo Coelho 1947-ben született Brazíliában. Neve mindenki számára ismert lehet, Az alkimista szerzője, és a legtöbb idézetgyűjtemény oldalakat kitöltő írója. A legközhelyesebb mondatok alatt általában Coelho neve áll, és engem sosem kellett kétszer kérni, hogy szidjam egy kicsit.

könyvborító

Mivel nem jogos úgy véleményt nyilvánítani, hogy az ember nem is olvasott egy betűt sem az illetőtől (az idézeteket leszámítva persze), mint Márainak is, neki is adtam egy esélyt. Csakúgy, mint Márai, ő sem jött jól ki belőle.

A Veronika meg akar halni 1998-ban jelent meg és az akkori korban játszódik. Veronika egy húsz éves lány, aki öngyilkosságot követ el, de nem jön össze neki, így bezárják egy elmegyógyintézetbe, a Villetébe. Az ottani „orvos” azt mondja, a szíve annyira károsodott az altatótól, hogy csak pár napja van hátra. Ezért hát Veronika elkezd olyan dolgokat csinálni, amit eddig még nem, egy nap alatt megtalálja élete szerelmét és hasonlók. A csattanót nem lövöm le, bár a könyv negyedénél már eléggé nyilvánvaló lesz.

A Veronika meg akar halni olvasása közben én is meg akartam halni. Ennyire rossz könyvet nagyon régen nem olvastam. Ha lenne pár hetem semmittevésre kárhoztatva, jobb könyvet tudnék írni, mint ez – hiszen semmi utánjárás nem kell hozzá, látszik, hogy Coelhonak sincs lövése az egészről, fogalma sincs róla, mi az, amiről ír. Rettenetes karakterek, azt sem tudtam, épp ki beszél, annyira jellegtelen volt mindenki, Coelho-idézeteknek való mondatok csordogáltak ki minden szereplő szájából, és ha valaki nem fogott volna fel hirtelenjében egy bekezdést, Coelho még párszor megismételte más szavakkal ugyanazt.

Csak annak ajánlom kézbe venni a könyvet, aki szenvedni szeretne, esetleg öngyilkosságon gondolkozik (mert akkor rájön, hogy Veronikának nem altató kellett volna, hanem egy atyai pofon). Ha egy lakatlan szigeten ezzel az egy könyvvel ejtenének csapdába, előbb égetném el, minthogy elolvassam, pedig elvből ellenzem a könyvek égetését.

― könyvesbolt ―