TÖMEGIR

Szerb Antal: Utas és holdvilag

Fenntartással kezelem a magyar szerzőket – nem vitatom én a tehetséget, de valahogy a magyar élet depije mindig beleszivárog, így a szarkasztikus, cinikus, humoros könyveken kívül ritkán szánom rá magam hazai műre.

könyvborító

Már az író önéletrajza is elég káosz, két felesége volt, mindkettőtől elvált, az első feleségét kétszer vette el (és ebből adódóan kétszer is vált el tőle), majd a naplójában homoerotikus vágyálmokat írogatott.

Az Utas és holdvilág jól szemlélteti az író önéletrajzát és a magyar kiábrándultságot is. Tipikusan olyan ez a regény, amit egy magyartanárnak öröm lehet elemezni: útkeresés, szimbólumok, borzalom. Alapvetően a sztori az, hogy Mihály, a főhős nászútra megy, majd megtalálja a legjobb időpontot a kételyre és nosztalgiára, és otthagyja a feleségét, hogy felkutassa rég nem látott osztálytársait, akik a fiatalkorát meghatározták. Az őrült nosztalgiától vezérelve végigjárja Olaszországot, és közben egyre csak panaszkodik és férfiatlanul picsog. Igazi dzsentri figura, igazi magyar órára való regény, de csak annak ajánlom, aki szeret sopánkodni, és nem bánja, ha nem nagyon történik semmi. Én sajnos a mondanivalót sem találtam meg a könyvben, de talán csak az én ízlésemmel van a baj. Szóval magyar emeltre tök jó, szórakozásnak, kikapcsolásnak nem igazán.

― könyvesbolt ―

― MEK ―