TÖMEGIR

Arthur Conan Doyle: A ​sátán kutyája

Sir Arthur Conan Doyle 1859-ben született Edinburgh-ban. Foglalkozása szerint orvos volt, de szemészeti praxisa nem volt túl felkapott, így unalmában írni kezdett.

könyvborító

Belépett a szabadkőművesekhez, itt ismerte meg későbbi barátját, dr. Watson-t, aki mindenki számára ismerős lehet, mint leghíresebb karakterének, Sherlock Holmesnak barátja és segítője. A novelláit, kisregényeit hatalmas ováció fogadta, Sherlock Holmes merőben új volt a krimik világában, és hamar nagy rajongótáborra lelt. 1893-ban aztán Doyle-nak elege lett belőle, és lezárta a történetet – Holmes esküdt ellenségével, James Moriarty professzorral együtt lezuhan a Reichenbach vízesésbe. Végül Holmes halála olyan nagy felháborodást keltett az olvasókban, hogy Doyle kénytelen volt visszahozni hősét a halálból, és folytatni a történetet. Conan Doyle végül 1930-ban, 71 évesen halt meg. Sherlock Holmes 56 novella és 4 regény főhőse lett, és nincs olyan ember, akinek ne ismerné a híres detektívet.

A sátán kutyája a Holmes-ról szóló négy regény közül az egyik – és talán a leghíresebb is. Baskerville Hall-ban meghal egy idős nemes, úgy tartják, a családi átok, a sátán kutyája ölte meg. A vagyon örökösét védelmező szomszéd felkeresi a detektívet, hogy védje meg az ifjú baronetet, és járjon a sátán kutyája ügy végére. Holmes elvállalja az esetet, és a természetfelettinek hitt szörny nyomába ered. Az eseményeket Watson doktor tollából ismerhetjük meg, az ő elbeszélése nyomán elevenedik meg a félelmetes lápvidék, az ő szemszögéből ismerhetjük meg a szomszédságot, és követhetjük végig Holmes nyomozását.

Nagyon szeretem a Sherlock Holmes könyveket és a BBC által belőle készített sorozatot is. Nagyon érzékeletesen van leírva a környék nyomasztó hangulata, a lápvidék kiismerhetetlen, félelmetes titkai, a földöntúli vonyítás és a rettegés, ami a szomszédságra telepszik. Aki nem olvasott még Sherlock Holmes könyveket, annak is melegen ajánlom, de aki ismeretes a novellákban, de erre a könyvre még nem szánta rá magát, annak meg főleg – olvassátok el, igazán nem hosszú, és nehéz letenni.

― könyvesbolt ―