TÖMEGIR

Agatha Christie: N ​vagy M

Azért gondolom, Agatha Christie-t senkinek sem kell bemutatnom. Az írónő 1890-ben született Angliában, első regénye 1920-ban jelent meg – és ezzel megszületett a híres belga detektív, Hercule Poirot alakja. Másik híres nyomozója, az idős hölgy, Miss Marple szintén nagy ismertségre tett szert.

könyvborító

Az N vagy M hősei viszont, Tommy és Tuppence Beresford azonban számomra ismeretlenek voltak.

A nyomozó házaspár 7 regényben kapott főszerepet. Az N vagy M a második világháború elején játszódik, mikoris Angliát elözönlik a német kémek, akiket a sajtó csak Ötödik Hadosztályként emleget. Fontos pozíciókba férkőznek be, és mindent megtesznek, hogy a legtöbb titkos információt juttassák el a náci Németországba. A Beresford házaspár egy vidéki panzióba megy, hogy kiderítsék N vagy M személyét, aki a kémek vezére lehet. A panzióban mindenki gyanúsnak tűnik, Tommy és Tuppence álnéven, külön utakon járva próbálják kideríteni, ki is lehet a rosszfiú közülük.

Bár én nemigen kedvelem a kémtörténeteket, Agatha Christie nem okozott csalódást: fordulatokban és remek karakterekben nem volt hiány. Bár a könyv felénél nekem már leesett, mi is történik valójában (igazából nagyon csodálom, hogy a főhősöknek nem, hisz annyira egyértelmű volt!), és kit és mit is kell keresni, azért nem volt élvezhetetlen a maradék 100 oldal sem.

Azért ha valaki Agatha Christie-től szeretne olvasni, inkább a Tíz kicsi négert ajánlanám, de ha az ember kémtörténetre vágyik a világháborús időkből, akkor jó kis kikapcsolódás lelhet Tommy és Tuppence kalandjaiban.

― könyvesbolt ―