TÖMEGIR

Maurice Leblanc: Arsène ​Lupin Herlock Sholmes ellen

Maurice Leblanc és karaktere, Arséne Lupin olyan lehet a franciák számára, mint Conan Doyle és Sherlock Holmes a briteknek. Leblanc a XX. század fordulóján alkotott, hőse, Arséne Lupin pedig egy úri bűnöző/detektív.

könyvborító

Az Arséne Lupin Herlock Sholmes ellen már a címében is lelövi mindazt, amit végülis a könyvről el lehet mondani. Lupint nem tudja elkapni a francia rendőrség, ezért a híres brit detektívet, Herlock Sholmest és segítőjét, Wilsont kérik fel, hogy segítsen kézre keríteni a banditát. A kisregény végig könnyed hangulató, nem mérhető a Sherlock Holmes történetekhez – inkább egy kedves kis paródia, egy kis fricska Conan Doyle-nak.

Összességében tényleg könnyed stílusú volt, gyorsan lehet olvasni, bár valahogy nekem ez nem volt detektívregény, nem tudom egy kalap alá venni a Sherlock Holmes-okkal, Poirot történeteivel, vagy a hasonló “nagyokkal”. Lupin bűnei csínytevésekként vannak beállítva, a rablástól kezdve a gyilkosságig valahogy semmi sem komoly, és valahogy elveszik az a varázs, amiért én detektívregényeket szeretek olvasni. Nagy sérelmem volt Holmes fricskázása is, tinikoromban magyarul és németül is többször elolvastam az összes Holmes-történetet, és nem érzem fairnek a paródiát.

Mindenesetre olyan strandos olvasásnak elmegy, örülök, hogy egy kihívás miatt megismertem Leblanc világát is, és azért még mindig úgy gondolom, hogy remek kor volt a XX. század eleje a detektívregényeknek!

― könyvesbolt ―