TÖMEGIR

Frank Herbert: Lélekvadász

Lehet, hogy az író neve sok mindenkinek ismerős, hiszen ő írta best seller, filmen is megjelenő Dűne sorozatot. A tehetséges sci-fi író ezúttal egy teljesen “földhözragadt” művet adott ki a kezéből.

könyvborító

A történet alapja egy fehérek közt nevelkedett, egyetemen doktorált, indián felmenőkkel rendelkező férfi, Charlie. Szegény srác küzd egy kis elmezavarral, szentül meg van róla győződve, hogy a hegyekben eltöltött magány után a szellemek kiválasztották, és a Méh csípésétől ő lett a Lélekvadász. A küldetése az, hogy elrabolja az Ártatlant, aki bűnhődni fog a fehérek bűneiért, és rituálisan feláldozza. Az emberek kiűzték az indiánokat a földjeikről, nem tisztelik a természetet, csak elvesznek, de vissza nem adnak. Főhősünk, indián nevén Katsuk, ezt szeretné megtorolni, így egy gazdag család gyermekét, a naivan táborozó Davidet rabolja el. A fiú az elején mit sem sejt, majd megkötözve botladozik a vadonban, míg Katsuk egyre mélyebbre viszi a természetbe. Katsuk egyre csak mesél neki a szellemekről, legendákról, a természetről. David 13 éves, tudja, hogy a férfi őrült, de a napok múltjával el kezdi tisztelni a természetet, el kezd hinni Katsuknak, Katsukban. Különös kötődés alakul ki a természet és a “férfiak” között, és a férfi és a fiú között.

Bár szegény Katsuk tényleg beteg egy kicsit (nagyon), a természet tisztelete, a vadon leírása megnyugtatással tölti el az embert. A boldogulás mindenféle technológia nélkül, az élet normális étel nélkül, növényeken és állatokon élve… Olyan dolog ez, amit az ember nem tapasztal meg a hétköznapi életében, viszont ha elolvassa ezt a könyvet, nincs is szüksége rá. Ajánlom, mert nem is hosszú, mondanivalója is van, bár nyomasztó, és szegény kisfiút nem irigylem, de olvassa el mindenki.

― könyvesbolt ―