TÖMEGIR

Robert Louis Stevenson: Dr. ​Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Robert Louis Stevenson (1850-1894) neve inkább a Kincses sziget című ifjúsági regényből lehet ismerős, de ezt a történetét is több filmben feldolgozták már, és bár meg voltam róla győződve, hogy Dr. Jekyll és Mr. Hyde története mindenki számára ismert, a közvetlen ismerősi köröm erre erősen rácáfolt, így nem marad el a történet rövid ismertetése sem.

könyvborító

Bár számomra klasszikusnak mondható, és mindenféle költői képek alapját képezheti, a Jekyll és Hyde kettősség talán mégsem alapja az emberek alapműveltségének. Dr. Jekyll egy nagy tiszteletnek örvendő orvos, vacsorákat tart barátainak, és mindenki úgy ismeri, mint jó szándékú, rendes embert. Egy kísérlet során módjában állt felfedezni rosszabbik énjét – a szert felhörpintve minden jóság eltűnt a személyiségéből, és átváltozott egy apró, velejéig romlott figurává, akit Mr. Hyde-nak nevezett el. Kiélvezve ezt a kettősséget, bármit megtehet Hyde alakjában tudva, hogy egy korty után visszaváltozhat jóvá, és minden bűne feledésbe merül. Ezt aztán túlzottan is kihasználva átbillen a mérleg túloldalára, és az átváltozás akarva akaratlanul is jelentkezik nála. Végül Hyde elszabadul, és Dr. Jekyll örökre eltűnik.

Rövid kisregény ez, nincs száz oldal, így ajánlom mindenkinek – annak is, aki most hall erről életében először, és olyanoknak is, mint jómagam is voltam, aki bár tisztában van a történettel és ezzel az erős szimbolikával, mégsem jutott még el oda, hogy ennek kiindulópontját, Stevenson művét magáévá tegye.

― könyvesbolt ―