TÖMEGIR

Lawrence Block: A ​betörő, aki szeretett Kiplinget idézni (A betörő, aki... 3.)

Bernie-vel nem lehet betelni! A napi vonatutakon igazából már az államvizsgatételeimet kéne olvasgatnom – de gondolom, nem kell mondani, hogy azok feleannyira sem viccesek, és egyáltalán nincs bennük meglepő fordulat.

könyvborító

Azért nem akartam magam hosszútávra elkötelezni egy könyv mellett – ezért is esett a választásom egy újabb Betörő könyvre. Nem érhet kellemetlen meglepetés, nem túl hosszú, nem kell nagyon elgondolkozni rajta. Persze remekül választottam, és tényleg mindenkinek ajánlom, hogy fogjon bele a sorozatba.

Bernie szakmáját tekintve betörő – így a harmadik kötetre azonban beszerzett egy rendes álca-állást: könyvesboltot nyitott. Ráérő idejében a pultban olvasgat, de azért nem ebből fog megélni. Esténként még mindig magánakciókat vállal, és innen-onnan elcsen egy kis kézpénzt, ékszert, vagy épp egy szaftos érmegyűjteményt. Azonban ha az ember már keveredett kalamajkákba (ami, ugye, az első két kötetben sikerült), sokan ismerik a nevét és a foglalkozását, így történik, hogy munkát ajánlanak Bernie-nek a saját boltjában. Ő persze kapva kap a lehetőségen, egy igen ritka Kipling kötetet kéne eltulajdonítani, és sok-sok ezer dollár a jutalom. Persze gondolom nem lövök vele le poént, ha elárulom, nem megy ez olyan könnyen, főhősünk ismét belesétál a kakiba, és persze bravúrosan mászik ki belőle.

Ajánlom tényleg mindenkinek, akár itt a karácsonyi pihenéshez, egy forró fürdő mellé, vagy egy unalmas vonatútra is. E-bookban elérhető betörőhöz méltóan nem teljesen legális formában is, de biztos vagyok benne, hogy az az ódivatú hely, tele könyvekkel is tart belőlük pár példányt.

― könyvesbolt ―