TÖMEGIR

F. Scott Fitzgerald: Benjamin ​Button különös élete

F. Scott Fitzgerald nagyon felkapott lett mostanában Hollywoodban, A nagy Gatsby mellett ezt a művét is megfilmesítették – biztos vagyok benne, hogy az emberek nagy többsége innen ismeri is a történetet.

könyvborító

Bár még nem láttam a filmet, gyanúsan csak az alapötlet származik Fitzgeraldtól, ugyanis a történet nincs 100 oldal, és ebbe belefért Benjamin Button egész különös élete.

1860-ban megszületik egy igen egyedi gyermek – az apa a kórházban a síró kisbabák között egy aggastyánt talál. Ahogy telik az idő, Benjamin úgy fiatalodik, eleinte a nagypapával szivarozva, aztán szerelmesen, háborúzva érzi jól magát, míg élete vége felé beiratkozik az egyetembe, a középiskolába majd az óvodába, mígnem egy szép napon az édes tejtől megrészegülve halálba szenderül.

A történet tényleg rövid, bár szívesen olvastam volna talán hosszabban kifejtve a dolgokat, valószínűleg ez így, röviden van teljesen rendben. A különcség, a másság ilyen ötleten alapuló ábrázolása nagyon érdekes, és végül is valljuk be, az ember sok mindenben nem különbözik magatehetetlen vénember és újszülött csecsemő formájában.

― könyvesbolt ―