TÖMEGIR

Patrick Süskind: A parfüm – egy gyilkos története

Gondolom nem nagyon van olyan ember, aki nem látta a könyvből készült filmet. Persze ez sem mai már, a film is 2006-os, de úgy jártam ezzel, mind az Egy gésa emlékirataival, hogy előbb el akartam olvasni a regényt. Nos, nem volt rossz döntés.

könyvborító

Grenouille a halpiacon pottyan ki anyukájából, és csodák csodájára túléli a születését. Miután anyját ezért felakasztják, őt szerzetesek nevelkedik, árvaházról árvaházra adják. Grenouille-nak ugyanis nincs szaga, és az emberekben ezért rossz érzést, bizalmatlanságot ébreszt. Viszonyt a fiú meg van áldva a szaglás tehetségével, kiérez minden illatot, messziről érzi az embereket, a vihart, a fákat… Egy híres parfümkészítő mellé szegődik inasként, majd megrögzötten elő akarja állítani a legtökéletesebb parfümöt, a legtökéletesebb illatot a világon.

Nagyon tetszett a leírásmódja, az, hogy az embereket szagok alapján ítélik egymást meg, még ha nem is tudatosul bennük. A szép, szimpatikus emberek jó illatot árasztanak, a szag meghatároz mindenkit. A film is nagyon jól sikerült belőle, és a történet vége is kellően beteg volt, jó lezárás lett. Mindenkinek ajánlom, aki még nem olvasta volna.

― könyvesbolt ―