TÖMEGIR

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égne

Nem olyan régen nagy értékben vásároltam a Libriben, és az eladó hölgy mondta, hogy most 500 Ft-ért enyém lehet egy Márai idézetgyűjtemény.

könyvborító

Mondtam, hogy köszönöm, nem kérem. A hölgy erősködött, de csak 500 Ft! Erre csak annyi volt a válaszom: Hölgyem, ha ingyen lenne se vinném el! Hát mivel szidni tudok én bármit, gondoltam, ideje megalapozni a dolgot, és ténylegesen olvasni valamit Máraitól. Mire a végére jutottam, elégedetten dőltem hátra: most már jogosan szidhatom tovább.

Maga a történet nem túl bonyolult, nem igazán színpadra való darab ez. Két öregember, akik régen nagyon jó barátok voltak, sok-sok év után újra találkoznak. Az egyik áthívja magához a másikat egy vacsorára, úgy terít meg, ahogy akkor, több mint negyven éve volt, az utolsó vacsorájukon. Miután túlestek a formaságokon és az evésen, a tűz mellett beszélni kezdenek – illetve inkább csak a házigazda. Sok-sok oldalon keresztül, felesleges kitérőkkel és részletekkel meséli el régi barátjának azt, hogy ő mindvégig tudta, hogy Konrád (a vendég) elcsábította a feleségét, majd meg akarta ölni, és mikor sok került volna a gyilkosságra, túl gyáva volt, így másnap a trópusokra utazott, itt hagyva az asszonyt meg a barátot. Mire a gyertyák csonkig égnek (kimondták a film címét!), kilyukadunk oda, hogy nem lyukadtunk ki sehova. A kérdésekre válasz nem jön, de most, hogy ezt kidumálták, mindketten készen állnak a halálra.

Szerb Antal Utas és holdvilágjánál már említettem, hogy nem szeretem a magyar írókat, mert depressziósak és búvalbaszottak. Márai erre még rátett egy lapáttal. A vonaton hazafelé mindig van egy órám olvasni, de ez a könyv annyira unalmas volt, hogy tíz perc nem telt el, és én már aludtam hazáig. Altató helyett ajánlom bárkinek, szerencsére nem olyan hosszú könyv, ez talán az egyetlen előnye.

Egyébként ha félreteszem a saját ízlésemet, azt el kell mondanom, hogy aki szereti az idézetgyűjteményeket, Coelhot, a nagy igazságokat és közhelyeket, a szépen megfogalmazott barokk körmondatokat, és órákat hajlandó szánni arra, hogy a barátságról, társadalmi különbségekről, viszonzatlan szerelemről való elmélkedést olvasson, annak ez a könyv nagyszerű választás.

― könyvesbolt ―