TÖMEGIR

Tom Rob Smith: A 44. gyermek

Az író, Tom Rob Smith elég fiatal, ‘79-es születésű, angol állampolgárságú férfi, aki elég korán (2008-ban, még nem volt 30 éves) megírta ezt a könyvet, amiért kapott egy csomó díjat, majd 2015-ben elkészült róla a film is.

könyvborító

1953-ban járunk, Sztálin világában, a Szovjetunióban. Ebben az óriási országban nincs bűn, nincs gyilkosság, és a főhősünk, Lev, aki a titkosszolgálatnál, az MGB-nél dolgozik, őszintén hisz is ebben. A bűntényeket csak idegen kémek vihetik véghez, és egy szomszéd feljelentése elég ahhoz, hogy az ember pár napon belül a legkegyetlenebb vallatókamrákban találja magát. Minden viselkedés gyanús, mindenki idegen (még a rokonok, házastársak is), és megannyi embert halt meg egy olyan vallomás miatt, amit hosszú kínzások után vallott be, az életéért könyörögve.

Ez az egész világ, korszak, vagy hogy is kell ezt kifejezni, eszméletlen rémisztő, és a legfélelmetesebb az, hogy mindez megtörtént vagy megtörténhetett, hogy tényleg voltak ilyen körülmények között élő, minden nap rettegő emberek, tényleg tapsoltak a gyerekek az iskolában Sztálin nevét meghallva… Már maga a szocialista mindennapok lehetne a könyv témája, de ebbe az egész borzalomba még belecsöppen egy gyilkosság is, felvágott hasú gyermek, szája teletömve kosszal. Persze, mivel az országban nincs gyilkosság, balesetként lesz elkönyvelve a dolog.

Mivel itt tényleg csak egy rossz mozdulaton, egy nem eléggé meggondolt szón múlik az ember élete, persze Lev is beleesik a csapdába, az életét egyedül Sztálin váratlan halála menti meg. Lefokozzák, és egy kis városba száműzik feleségével együtt. Itt aztán megtalálnak egy újabb gyermeket, hasa felvágva, szája teletömve. Lev rájön, hogy nem baleset volt a moszkvai halál, és nyomozni kezd az ügyben, mígnem rájön, hogy eddig 44 gyermek halt meg biztosan egy sorozatgyilkos keze által.

A könyv tényleg félelmetes, a történet izgalmát csak fokozza ez a kiszámíthatatlanság, a szovjet valóság. A végén persze jön a várt fordulat, és így vagy úgy, de talán happy enddel csukhatjuk be a könyvet (zárhatjuk be az e-bookot). Aki szereti a krimiket (bár lehet, hogy ez már thriller), a történelemnek ezt a kegyetlen korszakát, vagy csak művelődne egy kicsit ilyen téren, az mindenképp vegye a kezébe ezt a regényt. Nem tudom, hogy sikerült adaptálni a filmet, de ha már olvasni nem akar valaki, a filmet azért nézze meg, a könyv alapján megéri.

― könyvesbolt ―